Soubory cookie nám pomáhají poskytovat, chránit a zlepšovat naše služby. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.


Když se víno přinese na stůl

Víno podané obřadně chutnádvojnásob . Výjimečné víno si žádá výjimečnou obshuhu. Při otevírání nalévání vína obvykle ustává rozhovor. Všichni u stolu čekají na příjemné požitky. Obřadnost při předkládání láhve vína nejen přispívá k zdůraznění jeho vlastností, ale naznačuje také, jak si hostů vážíme.Vidíme-li podle objednaného vína, že host vínu rozumí, vážíme si ho dvojnásob. To však neznamená, že ten, kdo si objedná běžný druh, nemá nárok na dobrou obsluhu. I tehdy dodržujeme pečlivou obsluhu. 

Otevření vína

Viněta zaručuje neporušenost láhve. Kromě toho má za úkol zpomalit výměnu
plynů uvnitř láhve a okolí. Viněty jsou zejména image záležitostí, která podtrhává
jedinečnost okamžiku otevření láhve. Většina vinět se vyrábí z plastu nebo staniolu.

Jak vytáhnout zátku

Při manipulaci s vývrtkou záleží většinou na působení tažné síly. Korková nebo
plastová zátka by měla z láhve plynule vyklouznout, aniž by musela být násilým
vytahována. Mírné a plynulé otevření lahve má zaručit, že nedojde při otvírání
zátky k "ráně", která může vínu uškodit. Ta vzniká zejména při prudkém vyrovnání
tlaku v láhvi s okolním prostředím.

Vyzkoušení zátky

Než začne být víno naléváno, měla by se zátka zkontrolovat pohledem a zejména
čichem. Nemocné zátky jsou charakteristické nepříjemným zápachem (např. po
zatuchlém sklepě) a je velmi pravděpodobné, že bude napadeno i víno uvnitř láhve.

Ochutnání a nalévání vína

V domácím prostředí nalije hostitel nejdříve sobě tak, aby mohl víno ochutnat. Víno
se ochutnává malým douškem. Otvírání vína u stolu (před očima hostů) má svou
dlouhou tradici. Když se hostitel přesvědčí, že víno je  dobré, nalije hostům do sklenic.
Do vlastní sklenice hostitel dolévá jako poslední.

Víno se  do sklenic nalévá pomalu a opatrně. Většinou se víno nalévá do sklenic,
stojících na stole. 

Objem vína ve sklenici

Je všeobecnýn pravidlem, že malé sklenice se plní přibližně do třetiny a velké
sklenice do čtvrtiny. Zbytek vína se ponechá v láhvi. Vhodná sklenice na víno
by měla umožnoit posoudit víno z hlediska barvy, vůně a chuti

Dekantace vín

Dekantace, neboli přelévání vína do karafy, se provádí zejména s hutnými
červenými víny proto, abyy se víno oddělilo od případných usazenin a zroveň
se provzdušnilo. Jen tak může vyniknout plnost velkých vín.

 

 

 


Přihlašte se k odběru newsletteru