Soubory cookie nám pomáhají poskytovat, chránit a zlepšovat naše služby. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.


Třídění tuzemských vín podle kategorií

Víno stolní - nejnižší kvalita
Víno jakostní – rozlišujeme na:

   - víno jakostní odrůdové
   - víno jakostní známkové
   - víno jakostní zemské

Víno s přívlastkem
Jsou dále tříděna na:

   - kabinet
   - pozdní sběr
   - výběr z hroznů
   - výběr z bobulí
   - ledové víno
   - slámové víno

 

Přívlastková a ročníková vína

Vína s přívlastkem se vyrábějí z hroznů, které zůstávají déle na keřích než vína jakostní a sbírají se v pozdním podzimu.
Tato prvotřídní vína se získávají vylisováním plně zralých hroznů. Mají nejen výraznější charakteristické vlastnosti odrůd,
ale také vyšší obsah alkoholu nebo přírodního zbytkového cukru.

Podle obsahu cukernatosti se vína začlení do kategorií  kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů atd.

Jsou to vína prvotřídní jakosti, neboť v přezrálých hroznech se koncentrují aromatické a chuťové látky, cukr a také se v nich
může vyskytovat ušlechtilá plíseň. Ta pak ve víně u některých odrůd vytváří pikantní a nenapodobitelnou, avšak příjemnou chuť.

   - jakostní do 19°ČNM
   - kabinet  od 19°ČNM
   - pozdní sběr od 21°ČNM
   - výběr z hroznů od 24°ČNM
   - výběr z bobulí od 27°ČNM
   - slámové a ledové od 27°ČNM
   - výběr z cibéb od 32°ČNM

 

I zemské víno může dosahovat kvality přívlastkových vín,
tak, jak třeba to naše... Čtěte zde >>

 

 


Přihlašte se k odběru newsletteru