Soubory cookie nám pomáhají poskytovat, chránit a zlepšovat naše služby. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Moravská zemská vína

Zemské víno je celkem novinkou, která byla do vinařského zákona uvedena až v roce 2004. I proto není mezi spotřebiteli tento
pojem až tak známý. Na rozdíl od vín přívlastkových se s nimi také nesetkáte v sousedním Slovensku. 

Může být zemské víno vyrobeno z hroznů nakoupených v zahraničí?

Pokud se zrovna vinař nepohybuje mimo zákon, zemská vína lze vyrábět pouze
z hroznů vypěstovaných v České republice. Podle příslušnosti k oblasti se pak
dělí na moravská zemská vína a česká zemská vína, což je uvedeno na etiketě.

Jak vyzrálé musejí být hrozny?

Nejnižší přívlastkové víno (kabinetú musí mít cukernatost nejméně 19 °NM.
Na zemské víno mohou být použity hrozny s nižší cukernatostí, a to od 14 °NM.

Na rozdíl od přívlastkových vín pak mohou být doslazována. Navzdory některým
představám to neznamená, že do výsledného vína vinař přisypává cukr krystal.
Jde o obohacení moštu před jeho prokvašením, tedy ve víně rozhodně žádný
zásah pro zvýšení cukernatosti nepoznáte. Doslazování vína po kvašení
je zakázáno u všech produktů.

Jsou zemská vína jen ta nevyzrálá?

Určitě to tak není. Naopak v současné době vinaři hojně využívají tohoto
označení i pro vína, která splňují kriteria pro vína přívlastková. Není tak
výjimkou, že natrefíte na nezatříděné víno v cukernatosti výběru z bobulí.
Vinaři v takovém případě často na etiketě deklarují cukernatost hroznů při
sběru, a pokud jste se už začali v přívlastcích trochu orientovat, snadno
si odvodíte, do jaké přívlastkové kategorie by takové víno spadalo.

Proč vinaři nechávají vína jako zemská a nezatřiďují?

V zásadě pro to mohou mít tři hlavní důvody. Zatřiďování je dost velká byrokratická
zátěž. Vinaři, který vyrábí jen menší počty lahví vína, se tak mnohdy nevyplatí zatřiďovat
jak kvůli časové náročnosti, tak i kvůli výdajům, které každé úřední ověření provází.
Třetím důvodem je pak použití odrůd hroznů mimo oficiální odrůdovou knihu. Každá
odrůda, která může být použita na výrobu přívlastkového vína, musí být v této knize
registrována.  

Může být zemské víno kvalitní?

Odpověď lze samozřejmě vyvodit z předchozích řádků. Nejen že může být toto víno
vysoce kvalitní, ale často se jedná o nejlepší vína vzhledem k poměru ceny a kvality.
Ještě více než u přívlastkových vín zde však platí, že byste měli na etiketě hledat
co nejvíce informací o daném víně (tedy např. přesný původ hroznů, cukernatost
při sběru) a také mít důvěru ve vinaře podloženou nejlépe osobní zkušeností, že
vinař tyto informace uvádí pravdivě.

 

Zdroj: http://mojelahve.cz/


Přihlašte se k odběru newsletteru